Voordelen wonen in Spanje

Verhuizen naar Spanje wordt steeds populairder. Dit kan zowel gaan om een permanente woning of een tijdelijk woning. Maar wat zijn de voordelen van wonen in Spanje? Waarom is Spanje dan zo aantrekkelijk? Wonen in Spanje heeft meerdere voordelen, wij zetten 10 voordelen voor u op een rijtje.

1. Het weer in Spanje

Het grootste voordeel van wonen in Spanje is het weer. Waarschijnlijk vertel ik u nu niks nieuws. Maar als u denkt aan Spanje, dan denkt u waarschijnlijk aan de zon. Wij sluiten ons daar volledig bij aan, het weer in Spanje is puur genieten. De zon schijnt hier meer dan 300 dagen per jaar. Spanje staat bekend om lange zomers en lentes, voor vele mensen ideaal! Maar de mensen worden niet alleen vrolijk van de zonnestralen, de zon gaat vaak gepaard met een strak blauwe lucht. Dit maakt de mensen hier, over het algemeen, vrolijker en dus gezonder. Natuurlijk regent het hier ook, maar niet zoveel en de regen is ook belangrijk. Op het moment van schrijven is het begin november en kunnen wij nog steeds genieten van de zonnestralen met een aangename temperatuur van in de 20 graden. Benieuwd naar het weer vandaag? Check het hier.

In de zomer kan het in Spanje wel echt warm worden. Vooral in de maanden juli en augustus, de temperatuur kan dan oplopen tot wel 40 graden. Gelukkig is daar genoeg rekening mee gehouden, zo kunt op genoeg plekken een duik nemen in het zwembad of de zee. Aan de kust is de temperatuur over het algemeen wat lager en staat er vaak een beetje wind. Verder kunt u zich gewoon aanpassen aan het Spaanse leven, het tempo ietsje lager leggen. Oftewel, “Mañana mañana.”

2. De Spaanse keuken

Wonen in Spanje betekent ook dat u de voordelen krijgt van de Spaans keuken. Het is wereldwijd een zeer bekende keuken, vooral de paella en de tapas. Wat ik zelf het leukste aan de Spaanse keuken vind is dat elke regio hun eigen gerechten heeft. Dit komt omdat bijna alle gerechten gebaseerd zijn op lokale seizoensgebonden producten. Voor de Spanjaarden is eten heel belangrijk, u kunt daarom dan ook altijd vers eten krijgen. Verse groente, vers gebakken brood en zeevruchten die dezelfde ochtend nog uit zee zijn gehaald. Als u open staat om ook nieuwe onbekend gerechten te proberen, dan moet u dit zeker doen!

Spaanse tapas

3. Genieten in Spanje

Het leven in Spanje is vooral veel genieten, de Spanjaarden kunnen dit als de beste. Het zijn echte levensgenieters. Waar wij in Nederland vooral in de weekenden genieten, doen ze dat hier in Spanje elke dag. Een terrasje na het werk op maandag? Geen enkel probleem, sterker nog het kan zelfs druk zijn in een grote stad. Omdat Spanjaarden vaak later naar bed gaan is er na werk ook nog genoeg tijd om uitgebreid te koken of uit te gaan eten. Verder vieren ze in Spanje heel veel feest. Er is altijd wel iets te beleven en de nachten zijn lang. Na zonsondergang heerst er altijd gezelligheid, feestjes, volle terrassen en veel dansen. Benieuwd naar wijnhuizen in Zuid-Spanje? Klik dan hier.

4. Goedkoper wonen

Wij krijgen wel vaker de vraag of het goedkoper is om een woning te kopen in Spanje. Op bijna alle plaatsen is dit zeker het geval, alleen in het centrum van Barcelona of Madrid kunnen de prijzen weleens hoger uitpakken dan in Nederland. Voor de rest geldt dat het allemaal echt nog wel goedkoper is dan een woning in Nederland. Als u droomt van wonen in Spanje, dan kan dit zeker werkelijkheid worden. Tevens zijn veel huizen in Spanje voorzien van een zwembad, dus na een werkdag afkoelen in het zwembad is zeker weten mogelijk. Heeft u plannen om een woning in Spanje te kopen? Kijk dan gerust rond op onze projectenpagina’s. Mocht u hier niks vinden dan kunt u contact opnemen en helpen wij u verder.

5. Lagere kosten levensonderhoud

Wellicht is het u al opgevallen tijdens een vakantie. Maar de kosten van levensonderhoud in Spanje zijn voordeliger dan die in Nederland. Tijdens een vakantie kunt u dit bijvoorbeeld merken aan de boodschappen of het tanken. Als het niet direct opvalt dan gebeurd dat waarschijnlijk wel op de lange termijn, tijdens het wonen in Spanje merkt u zeker de voordelen qua maandelijkse uitgaven. Gemiddeld is het leven in Spanje 30% goedkoper dan in Nederland. In Europa behaald Spanje plek 19 van de hoogste kosten van levensonderhoud, terwijl Nederland op plek 7 staat. Dit blijkt uit een onderzoek van Numbeo.

Markt in Barcelona

6. Openbaar vervoer in Spanje

In de meeste steden is er sprake van een uitstekend openbaar vervoersnetwerk. Ook de prijzen hiervoor zijn lager. Bij de bus en metro betaalt u per rit, terwijl de prijs in Nederland berekend wordt op de afstand die u reist. U betaalt in de stad ongeveer 2 euro voor een rit met de bus. Verder heeft Spanje een heel goed hogesnelheidstreinennetwerk, dit is vaak een stuk sneller dan reizen met de auto. Dus als u bijvoorbeeld een dagje of weekendje naar Madrid of Barcelona wilt is dit mogelijk. Tevens biedt Spanje veel verschillende reispassen aan, zo hebben jongeren vaak een pas voor 3 maanden waarmee onbeperkt gereisd kan worden. Ook voor 60-plussers zijn er bijvoorbeeld reispassen die op bepaalde tijdstippen 40% korting geven.

7. Goede gezondheidszorg

Wonen in Spanje heeft ook zijn voordelen als het gaat om uw gezondheid. Iedereen die in Spanje geregistreerd is en belasting en sociale premies betaalt, heeft recht op publieke gezondheidszorg. Verder vergoedt de publieke ziektekostenverzekering de volgende kosten: huisarts, fysiotherapie, verpleeg- en thuiszorg, tandheelkundige zorg na een ongeval, ziekenhuisopname en behandelingen door een medisch specialist. Door de goede zorg is Spanje ook aantrekkelijk voor veel gepensioneerden. De particuliere en universitaire ziekenhuizen zijn bijzonder hoog geclassificeerd, op basis van de kwaliteit van de zorg en de hygiëne. De zorg in Spanje is misschien zelfs nog beter dan de zorg in Nederland.

8. De Spaanse taal

Is het noodzakelijk om een woordje Spaans te kunnen spreken? Nee, tegenwoordig is dat zeker niet noodzakelijk. De mensen kunnen over het algemeen ook wel Engels en anders komt u met handen en voeten ook al ver. Maar mocht u wel geïnteresseerd zijn, dan kunnen wij u verzekeren dat Spaans een leuke taal is om te leren. Wist u al dat de Spaanse taal de vierde meest gesproken taal ter wereld is? In Zuid-Amerika is Spaans voor vele landen de moedertaal, het is ook niet gek dat Spaans de tweede meest gesproken moedertaal ter wereld is. Dus mocht u een reisje willen maken naar Zuid-Amerika, dan kunt u daar ook communiceren met de Spaanse taal.

9. Parken en botanische tuinen

In Spanje bevinden zich meerdere parken en botanische tuinen. Deze zijn ook in de grote steden te vinden en bieden rust in de drukke stad. De tropische tuinen kunnen in Spanje ontstaan door het warme weer. Zo kunnen er cactussen, palmbomen, jasmijnstruiken of zelfs bananenbomen groeien. De tuinen zijn in ieder geval altijd te bezoeken, sommige tegen betaling maar de meeste zijn gratis.

Expo 92 in Sevilla

10. Kosten Koper

Zowel in Nederland als in Spanje bestaan er “Kosten Koper”. We gaan nu even in op het technische gedeelte, maar maak u vooral geen zorgen. Het voordeel wat u hierbij heeft is dat wij u begeleiden en ondersteunen bij de aankoop van een woning in Spanje. Het percentage van de “Kosten Koper” ligt rond de 12% tot 14% van de aankoopprijs. Hierin valt zowat geen onderscheid te maken tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Bij bestaande bouw is het grootste gedeelte uit overdrachtsbelasting, dit is 8% of 10%. Bij nieuwbouw betaal je 10% BTW, maar dus geen overdrachtsbelasting en daarom is er qua kosten koper in ieder geval een klein verschil.

Uw Nederlandse makelaar in Spanje

Wij hopen u met deze 10 voordelen van het wonen in Spanje genoeg op de hoogte te hebben gebracht. Natuurlijk komen er bij de aankoop van een huis in Spanje meerdere dingen kijken, wij hebben hier gelukkig al een blog over geschreven. Geen zin om zelf dingen op te zoeken en te moeten regelen? Geen zorgen, wij zijn uw full-service partner bij de aankoop van luxe vastgoed in Spanje. Als u een vraag heeft, een wensenlijstje of een interessant project op onze site heeft gevonden. Neem dan gerust contact op.