De Uitmuntende Wijnhuizen in Zuid-Spanje

Zo’n 2.500 jaar geleden werd door de Grieken wijn geïntroduceerd in het zuiden van Spanje en dit is vandaag de dag nog steeds een proces dat met veel passie wordt uitgevoerd. Over het algemeen exporteren de Andalusiërs veel Sherry en droge witte wijn naar landen zoals Engeland waar een enorme vraag is naar deze Sherry. Naast deze Sherry kent de regio ook vele andere pure kwaliteitswijnen, en daarom gaan we u een aantal goede wijnhuizen in het Zuiden van Spanje voorleggen.

De uitmuntende wijnhuizen aan de Costa del Sol

Cortijo Los Aguilares, Ronda

Het mooie wijnhuis en haar wijnen staan bekend om de bergen en eeuwenoude steeneiken die de wijn haar karakter meegeeft. Het landgoed van 800 hectare is gelegen in Serranía de Ronda. Het familiebedrijf ligt tussen twee grote natuurparken in op 900 meter hoogte en is met het micro klimaat dat in de regio heerst de ideale plek om verschillende druiven te groeien en wijnen te laten rijpen. Het team bestaat ui mensen die vaak al 15 jaar voor hetzelfde bedrijf werken met daarin familie leden uit verschillende generaties.

Dit wijnhuis biedt de optie om een kijkje te komen nemen, en een proeverij van hun wijnen te doen. Dit wordt aangeboden in het Engels, Spaans en Duits, buiten de mooie wijnranken hebben ze ook verschillende prachtig onderhouden gebouwen op het landgoed staan waarvan het hoofdgebouw uit de 19e eeuw. Echter zijn hier overblijfselen gevonden uit de Arabische en Romeinse tijd en dat is het bewijs dat het huis al 2000 jaar actief is op die locatie.

Bodegas Bentomiz, Sayalonga

Bodegas Bentomiz is een wijnhuis dat gerund wordt door een Nederland Echtpaar. Het wijnhuis is gelegen in de provincie van Malaga en is ten noorden beshut door het Sierra Tejeda gebergte. De druif wordt verbouwd op steile hellingen met een hoogte van 800 meter boven zeeniveau. Doordat de wijngaard ten zuiden de Middellandse Zee ligt kan de druif in de warme zomers rekenen op verkoeling van een zeebriesje. Hun Ariyanas wijnen worden verspreid over Europa in 20 Michelin restaurants geschonken, dus het is zeker een goed idee om deze rank op te zoeken en een tour te doen met daarbij een lunch en een wijnproeverij. 

Bodega Descalzos Viejos, Ronda

Descalzos Viejos betekend letterlijk vertaald oud op blote voeten en dat is dan ook de naam van dit wijnhuis. Het is gevestigd in een oud klooster dat door trinitariërs is opgericht in 1505 en men liep hier destijds alleen op blote voeten. Na een hele tijd leegstand is het pand gekocht door de huidige eigenaren in 1998 en die hebben het weer gerestaureerd en omgebouwd tot een wijnmakerij.

De wijngaarden zelf zijn gelegen op een 16 hectare grond in het lagere deel omringd door oude eikenbomen en olijfbomen. Het landgoed kent een terrasvormige tuin met fruitbomen en dus heerlijk om te zitten. Het is omringd door 3 natuurparken en echt een unieke plek om een kijkje te nemen. Het wijnhuis kent 3 grote wijngaarden elk op verschillende hoogtes en daar wordt ook elk een andere variatie aan druiven geteeld.

Het wijnhuis is niet alleen uniek door de ligging maar vooral uniek door de historie van het landgoed. U kunt het op aanvraag bezoeken en er worden regelmatig evenementen gehouden want de locatie biedt hier unieke mogelijkheden voor.

Bodegas Luis Perez, Jerez

Jerez is een plek die zeker niet mag ontbreken in dit lijstje, zo’n beetje de helft van alle wijn die geproduceerd wordt in Spanje komt uit deze regio. Een mooie luxueuze wijnhuis hier in de regio is Bodega Luis Perez, in 2002 zijn letterlijk de zaadjes gelegd voor dit wijnhuis want toen zijn de wijngaarden geplant. De eerste wijnen kwamen in 2007 op de markt en in 2011 werd het alweer tijd voor een nieuwproject. Het terug brengen van de rode Tintilla de Rota dit werd een succes en in 2011 werd de eerste rosé gebotteld van deze druif.

Het wijnhuis kent verschillende Estates waar ieder ook verschillende wijnen worden gemaakt. Het bedrijf heeft op de Estates ook oude olijfbomen staan waardoor ook olijfolie door het bedrijf geproduceerd en verkocht wordt. Er worden verschillende evenementen gehouden maar ook wijn proeverijen zijn mogelijk.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van goede uiteen lopende wijnhuizen waar u een bezoekje kunt brengen en kunt genieten van een heerlijke wijn proeverij. Echter kent de regio enorm veel andere opties en wijnhuizen die misschien wel beter zijn. Spanje staat ten slotte niet ver niets op nummer 2 van de meest producerende wijnlanden ter wereld en daarnaast hebben ze heerlijke tapas die goed gepaard gaat met een lekker Spaans wijntje. Kortom alle redenen om de omgeving te ontdekken en erop uit te trekken en een van de bijzondere wijngaarden te bezoeken.