De gouden driehoek van Marbella, Estepona en Benahavís

De gouden driehoek van Marbella, Estepona en Benahavis

Als er in de vastgoed één gouden regel geldt, dan is het wel: locatie, locatie, locatie.
Deze oude maar onbetwistbare waarheid telt ook voor de Costa del Sol, waar het vertaald kan worden als: Marbella, Estepona, Benahavis.

Deze drie gemeentelijke gebieden zijn het meest gewild als het gaat om onroerend goed aan de Costa del Sol. Ze vertegenwoordigen daarom de kern van de vastgoedmarkt – vooral binnen vakantiehuis- en verhuursegmenten.

Natuurlijk kun je binnen elk gebied inzoomen op specifieke toplocaties, zoals aan het strand, aan de golfbaan of op plekken die voorzien zijn van een prachtig uitzicht. Maar waar de meeste kopers naar kijken is of de vastgoedprojecten zich binnen deze gouden driehoek bevinden. De Spaanse vastgoedwebsite Idealista heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar de huurprijzen in Spanje en concludeerde dat Andalusië de hoogste huurprijzen heeft. De top drie duurste huurwoningen bevinden zich allemaal aan de Costa del Sol en worden geleid door Benahavis, waar de gemiddelde huurprijs €2.709 per maand bedraagt. Marbella en Sotogrande volgen respectievelijk met gemiddelde huurprijzen van €2.130 en €2.119 per maand. Naast deze drie locaties heeft de Costa del Sol nog twee andere plaatsen in de top tien. Estepona staat op de negende plaats met een gemiddelde maandhuur van €1.465.

De meest bekende plaats binnen deze driehoek is natuurlijk Marbella, met klassieke plaatsen zoals Puerto Banús, de Golden Mile, Sierra Blanca en Nueva Andalucía.

Binnen Nueva Andalucía vindt u Puerto Banús, de glamoureuze jachthaven die wordt gedomineerd door stijlvolle penthouse-appartementen, jachten, nachtclubs en designerboetieks. De oostelijke uitbreiding ervan is via een met palmbomen omheinde laan, de Golden Mile, verbonden met de stad Marbella. De luxe villa’s gelegen aan het strand behoren tot de meest indrukwekkende van Europa. Verder van het strand af zijn er toch ook wat meer ‘down to earth’ villa’s en appartementen te vinden, omringd door weelderig groen.

Aan de voet van de iconische La Concha-berg ligt Sierra Blanca. Dit is een luxueuze woonwijk met grote villa’s en een prachtig uitzicht over Marbella en de kustlijn. Een soortgelijke omgeving van country clubs kan je hier aantreffen, allemaal binnen de selecte gated communities van Benahavis. Dit charmante bergdorp dat op slechts zeven kilometer van de kust ligt, is de grootste ayuntamiento, of gemeente, in de regio. Benahavis bevat gewilde woongebieden zoals El Madroñal en La Zagaleta – een van de meest exclusieve gated landgoederen van Europa. La Zagaleta heeft zijn eigen golfbanen, een sportclub en oude jachtgebieden. Waar de dieren nu beschermd worden, aangezien het nu verboden is om te jagen. Binnen de gemeentegrenzen van Benahavis zijn er ook andere populaire golfgebieden zoals Los Arqueros en El Paraíso.

Wanneer u iets meer naar het westen gaat, net voorbij de villa’s van Guadalmina en het opkomende kustgedeelte van San Pedro Alcántara, dan komt u bij de woongebieden van Estepona. Hier vindt u moderne panden aan zee die direct aan de New Golden Mile liggen. Zo zijn er ook verschillende appartementen met uitzicht op de levendige Estepona jachthaven en rustieke eigendommen in de valleien grenzend aan de stad.

Samen vormen de buitenwijken en woonzones van Marbella, Benahavis en Estepona een gouden driehoek van panden en omgevingen die geschikt zijn voor een breed scala aan budgetten, voorkeuren en bovenal levensstijlen – wat verklaart waarom dit door de zon gekuste deel van Europa zo in trek blijft.