De vinos van Málaga

Málaga heeft een grote variëteit aan wijnsoorten. Rood, wit, rosé en zelfs mousserende wijnen. De meest bekende wijnen zijn echter de lokale zoete wijnen.

De zoete wijnen zijn befaamd en geroemd in Italië en Frankrijk. Deze Málagawijnen zijn gemaakt van de klassieke moscateldruiven of de authentieke Pedro Ximenez variëteit.

De Pedro Ximenez, in Andalusië ook wel afgekort tot PX, is een Spaanse witte druivensoort die zich onderscheidt door een hoog natuurlijk suikergehalte.

Naast dat deze wijnen erg smaakvol zijn, is de prijs gunstig. Vanuit Cala Blue hebben we de lokale topwijnen op een rijtje gezet en waar ze te koop zijn, niet onbelangrijk!

Pajarete

We starten meteen met één van onze favorieten. Deze wijn is op de meest authentieke plek van Malaga verkrijgbaar, bodega Antigua Casa de Guardia.

Deze bodega, gelegen in het centrum van Málaga brengt je qua gevoel direct terug naar de 19e eeuw. Dit gevoel klopt ook wel, want deze bekende bodega is de oudste wijnbar van de stad.
Oorsponkelijk opgezet in 1840 om de lokale wijnsoorten aan de koningin destijds, Isabelle II van Spanje, te tentoonstellen. De wijn is een 100% gemaakt van Pedro Ximenez druiven en wordt verkocht in flessen of direct in de traditionele glazen genuttigd.

Ontwerp zonder titel (7)

Pajarates in de Antigua Casa de Guardia bodega. Geserveerd in de authentieke glazen.

Naast de Pajarete heeft deze bodega nog veel meer verschillende smaken wijnen, maar is de Parajete ook onder de wijnmakers, het populairst.

Waar: Antigua Casa de Guardia; Alameda Principal, 18, 29005 Málaga.

Málaga Virgen

Het wijnhuis Málaga Virgen, gelegen in Fuente de Piedra (op 1 uur vanaf Málaga), is genoemd naar hun meest bekende product: de Malaga Virgen wijn.

Deze wijn is ook gemaakt van de fameuze Pedro Ximenez druiven. De Málaga Virgen is natuurlijk zoet, wat betekent dat tijdens het productieproces geen suikers toegevoegd wordt. Na 24 maanden op Amerikaans te hebben gelegen, wordt deze wijn omgetoverd in een onmisbare klassieker.

De donkere kleur van de Malaga Virgen is hier duidelijk zichtbaar. Bij deze kleur zou je niet denken dat deze wijn gemaakt is van de witte Pedro Ximenez druif.

De donkere kleur van de Malaga Virgen is hier duidelijk zichtbaar. Bij deze kleur zou je niet denken dat deze wijn gemaakt is van de witte Pedro Ximenez druif.

De kleur van de wijn is een donkere mahoniekleur en de smaak wordt omschreven als subtiel, smakelijk en subtiel zoet.
Malaga Virgen is goed verkrijgbaar in verschillende Spaanse supermarkten en voor een fles betaal je tussen de 6 á 7 euro.

Waar: Bodegas Malaga Virgen; A-92 km 132, Finca Vistahermosa, 29520 Fuente de Piedra, Málaga.

Victoria Nº 2

Deze moscatelwijn is de wijn die als eerste Spaanse wijn ooit geserveerd werd tijdens het prestigieuze Nobelprijsbanket, in 2012 in Stockholm. De moscateldruif is een witte druifsoort en is oorspronkelijk afkomstig van Afrika. Omdat deze druif veel zon nodig heeft, groeit hij uitstekend in het zuiden van Spanje.
De número 2 Victoria is het paradepaardje van de prestigieuze produceur Grupo Jorge Ordóñez en is afkomstig van de wijnvelden van Almáchar, zo’n 30 km ten noorden gelegen van Málaga. Dit exclusieve product is verkrijgbaar bij verschillende wijnhandelaren in de regio van Málaga, of bij online wijnwinkels.

De prijs van deze kwaliteitswijn ligt wel wat hoger, doorgaans betaal je ca. 18 euro (voor een fles van 0.375L).

Waar: Bodegas Jorge Ordóñez; C. Julio Romero de Torres, 12, 29700 Vélez-Málaga, Málaga

Quitapenas Málaga Dulce

Een andere bekende likeurwijn uit de regio van Málaga is de dulce van de bodega Quitapenas. De Quitapenas Málaga Dulce heeft de smaak van rozijnen, chocolade en zoete vijg. Deze wijnsoort is gemaakt van Pedro Ximenez druiven die minstens 6 maanden op Amerikaans eik ligt.

Deze wijn is goed beschikbaar in de winkel, online en zelfs op het vliegveld van Málaga. Daarmee is het uiterst geschikt om als souvenir mee terug te nemen voor de familie in Nederland.

Waar: Bodegas Quitapenas; Ctra. Guadalmar, 12, 29004 Málaga
of Taberna Quitapenas Sánchez Pastor; C. Sánchez Pastor, 2, 29015 Málaga

Capuchina Vieja Sol

Deze natuurlijkzoete moscatelwijn is de trots van Bodega La Capuchina, het bekende wijnhuis afkomstig uit Mollina (70km ten noorden van Málaga).
De wijn wordt volgens de traditionele Malaga-methode gemaakt, en is afkomstig van de moscatel de Alejandria-druif. In 2018 won deze wijn brons op het gerenommeerde International Wine Challenge event.

Een fles Capuchina Vieja Sol van 2012

Een fles Capuchina Vieja Sol van 2012.

Deze wijn heeft een verrassend goede kwaliteit, een buitengewoon fruitige smaak en ook een zeer toegankelijke prijs. De meeste flessen zijn verkrijgbaar onder de 20 euro.

Om de gehele experience te hebben, is onze tip dan ook om deze wijn te proberen in de Bodega La Capuchina zelf. Verder is de Capuchina Vieja Sol ook te verkrijgen bij de wijnwinkel La Mallorquina in Málaga.

Waar: Bodega La Capuchina; Cortijo La Capuchina, s/n, 29532 Mollina, Málaga

Wijnwinkel “La Mallorquina”; C. Sagasta, 1, 29005 Málaga