De oorsprong van Paella

Beluister deze blog als Podcast:


Paella is een traditioneel Spaanse rijstgerecht dat oorspronkelijk uit de regio Valencia komt. Het gerecht wordt bereid in een grote, platte pan genaamd een paellera en is meestal gevuld met verschillende soorten ingrediënten zoals kip, vlees, vis, groenten en saffraan.

De oorsprong van paella gaat terug tot de 16e eeuw, toen de rijstkwekers in Valencia begonnen met het koken van rijst in grote pannen. Aanvankelijk werd het gerecht alleen bereid met wat er beschikbaar was in de omgeving, zoals konijnen, eenden, snoek en groenten. De paellera werd gebruikt om rijst te koken voor arbeiders op het veld, en de rijst werd gemengd met de beschikbare ingrediënten.

Paella begon al snel populair te worden buiten de regio Valencia en werd aangepast aan de lokale smaken en beschikbare ingrediënten. Zo ontstonden verschillende varianten van paella, zoals paella valenciana, paella mixta en paella de marisco. Paella Valenciana is de oorspronkelijke versie van het gerecht en bevat konijn, eend, groenten en saffraan. Paella mixta bevat zowel vlees als vis, en paella de marisco bevat alleen zeevruchten.

Tegenwoordig is paella een van de meest populaire gerechten in Spanje en wordt het vaak gegeten tijdens feestdagen en speciale gelegenheden. Er worden zelfs wedstrijden gehouden om te bepalen wie de beste paella kookt. Paella is ook een populaire keuze voor toeristen die Spanje bezoeken en is wereldwijd bekend geworden als een symbool van de Spaanse keuken.